Cityside Apartments

Van uitgerangeerd kantoorgebouw naar geliefde studio

De tijd dat jongeren niet veel meer opties hadden dan vanuit hun ouderlijk huis uitvliegen naar een hokkig kamertje in een vies studentenhuis is voorbij: leegstand in stadscentra blijkt woonkansen te bieden voor starters. Cityside Apartments bouwt kantoorgebouwen om naar wooncomplexen waar menige dertiger zeer tevreden intrekt. In slechts vier jaar tijd leverde het bedrijf appartementen en studio’s op in vier steden en het aanbod groeit.

Bas Gregoor, een van de oprichters, vertelt: “Met onze achtergrond in de makelaardij en vastgoedfinanciering signaleerden we natuurlijk de leegstand enerzijds en het gebrek aan woonruimte anderzijds, maar het balletje van transformatie ging pas rollen na een vraag vanuit de gemeente Apeldoorn naar huisvesting voor jongeren vijf jaar geleden. Het verzoek om woningen voor 18-30 jarigen te creëren resulteerde daar in Bankside 1, zij het twee jaar later.” Omdat banken destijds niet wilden financieren, werkte Cityside voor dit eerste complex samen met een private partij.

Betaalbare luxe

Inmiddels is het succes van hun concept overduidelijk. “We voelden meteen: we springen in een gat. Corporaties boden maar twee typen woningen aan, grondgebonden woningen in buitenwijken en appartementen van 100 m2 met meerdere slaapkamers. Maar als je studeert of net werkt kun je niet meer missen dan een paar honderd euro per maand en droom je van enkele tientallen vierkante meters.” De appartementen van Cityside maken allemaal deel uit van moderne, veilige complexen en ze worden volledig gestoffeerd opgeleverd. Onderhandelingskosten voor een makelaar of het overnemen van spullen is dus niet aan de orde.

CentrePoint_CitySide

Investeren

Wat verder opvalt is het luxe afwerkingsniveau. Een bewuste keuze, licht Gregoor toe, evenals het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen. Van angst voor uitgewoonde gebouwen is geen sprake. “Als je iets moois oplevert, wil de huurder het mooi houden. Dat merken we duidelijk. Natuurlijk hebben we zaken vastgelegd in een reglement, maar los van een enkel incident zien we dat deze doelgroep vooral erg blij is en dus netjes omgaat met wat hen wordt geboden. Voor ons is de investering in het interieur onderdeel van onze lange termijnvisie om deze gebouwen hun waarde te laten behouden.”

Jaren 80

Vanwege de voorzieningen op loopafstand richt het bedrijf zich uitsluitend op kantoorgebouwen in hartje stad. Cityside realiseert er niet alleen wooneenheden, maar brengt ook voorzieningen aan om huurders zolang mogelijk aan zich te binden, zoals een dakterras met loungebanken of een fitnessruimte. Zakelijke huurders op de begane grond delen alleen het dak met de jonge particulieren: elke doelgroep heeft zijn eigen entree. De kantoorgebouwen, veelal uit de jaren 80, blijken naast het vereiste metrage ook goed te kunnen voldoen aan eisen omtrent daglicht, akoestiek en veiligheid.

CitySide

Toekomstvisie

Stel dat de voorraad bruikbare gebouwen slinkt? “Op dit moment zien we nog genoeg kansen, zeker in minder sexy plaatsen als Zoetermeer of Nieuwegein. Laat anderen maar locaties zoeken in de Randstad; wij vinden steden met meer dan 80.000 inwoners juist interessant. Zeker nu transformatie niet meer nieuw is en er veel partijen op de markt zijn, houden wij ons verdienmodel voor ogen: zoveel mogelijk in eigen beheer. Transformatie is hierin niet heilig; sloop en nieuwbouw zou ook een goede optie kunnen zijn. Nu de ratio transformeren versus nieuwbouw steeds dichter bijeen komt te liggen, sluit ik dat zeker niet uit.”


Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!