Winnaar Urban Office Challenge Award

Warmtebouw wint Healthy Urban Office Challenge 2017

Op 24 mei is de winnaar van de Healthy Urban Office Challenge bekendgemaakt. Deze prijs, voor het meest inspirerende groene, gezonde en slimme kantoor, ging dit jaar naar Warmtebouw Utrecht BV. Directeur Herman Schiltkamp is blij dat de jury het bijzonder vindt dat een MKB-bedrijf energie en gezondheid bedrijfsbreed inzet en investeert in duurzame mobiliteit: “Er zijn 4000 installateurs in Nederland; als branche moeten we de lat hoog leggen om echt een footprint te kunnen maken. Wat mij betreft worden we branchebreed klimaatneutraal, maar voorlopig handelen wij onder het motto ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Als familiebedrijf koersen we op morgen, overmorgen en over tien jaar. In je personeel investeren is daarbij het meest dankbare wat je kunt doen.”

Duurzaam pand, duurzame band

Warmtebouw ziet de AOW-leeftijd van medewerkers richting de 70 gaan en stelt zich ten doel om mensen zo lang mogelijk gemotiveerd te houden. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop liggen er ruim onder het landelijke gemiddelde en het bedrijf heeft geen moeite om aan mensen te komen, zoals bij veel andere installateurs wel het geval is. Schiltkamp: “Een manier om oudere monteurs op een goede manier aan het werk te houden is bijvoorbeeld door ze een dag per week minder in te zetten, waarbij ze overigens wel volledig pensioen opbouwen. Door die rustdag kan een monteur in die vier dagen effectiever zijn dan hij in vijf zou zijn geweest. Verder vinden we dat mensen tot hun recht moeten komen in ons pand, want een duurzaam pand zorgt ook voor een duurzamere band met je medewerkers.”

Synergie

Het kantoorpand van Warmtebouw was al duurzaam, maar heeft nu een Very Good BREEAM-score. “We zijn verguld met de renovatie van ons bestaande pand, omdat we het nog duurzamer konden maken. Duurzaam denken en handelen was een paar jaar geleden nog lastig voor veel bedrijven, maar je moet ergens beginnen en wij hebben die investering aangedurfd. Het leuke is: sommige aanpassingen zijn betrekkelijk eenvoudig en uiteindelijk leveren ze je niet alleen geld op, maar ook veel teamspirit. Naast de bekende 3 P’s van People, Planet en Profit zijn de P’s van Passie en Plezier voor ons zeker net zo essentieel. We kunnen nu meer doen met hetzelfde aantal mensen en kunnen onze klanten beter ontzorgen. Omdat we samen met het team onze visie op duurzaamheid hebben ontwikkeld en iedereen de voordelen ziet, ontstaat er meer synergie en komen medewerkers nu zelf met ideeën.”

MKB verenigd

Van e-bikes tot zonnepanelen en van LED-verlichting tot warmteterugwinning: alles is gericht op energiebesparing en het welzijn van medewerkers. Warmtebouw zoekt daarbij bewust de samenwerking met andere MKB’ers om elkaar te versterken: “Je moet niet alleen durven investeren, maar ook durven delen, anders kom je nooit ergens. Daarom zijn we ook zo betrokken bij het Energie Collectief Utrechtse Bedrijven. Of het nu gaat om bouwkundige zaken of energie-inkoop: we kunnen van elkaar leren en vaak is samen verbeteren bovendien voordeliger. Als het ons bijvoorbeeld lukt om hier op industrieterrein Lage Weide 40 bedrijven te vinden die een waterstofauto aanschaffen, dan zorgt de leverancier van de vulpunten voor een eigen waterstoftankstation op Lage Weide. Door de handen ineen te slaan komen we dus in een hogere versnelling.”

Gezonde en groene gebouwen zijn goed voor mensen, organisaties, de economie en de maatschappij. Samen met gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, provincie Utrecht en Economic Board Utrecht reikt De Nieuwe Draai daarom jaarlijks deze prijs uit. De winnaar ontvangt een prijzenpakket ter waarde van € 20.000,- met daarin allerlei producten en diensten die helpen om de ambities verder te realiseren.


Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!