Blaak House Rotterdam

Van gedateerde grandeur naar moderne klassieker

Na een half jaar slopen valt het daglicht weer in het hart van een gebouw dat in een donkere episode van onze geschiedenis ontstond. Blaak 34, tijdens de Tweede Wereldoorlog ontworpen en vlak daarna gerealiseerd als bankgebouw, zal voortaan bekendstaan als Blaak House, een multitenantkantoorgebouw met 800 werkplekken op een van de meest centrale, gewilde locaties van Rotterdam. Rudolph Eilander van V8 Architects vertelt over deze enerverende transformatie, die dit rijksmonument naar het topsegment van de markt brengt.

Iconisch

Het gebouw fungeerde lange tijd als kantoor voor de Nederlandse Handelmaatschappij. “Aan het oorspronkelijke ontwerp kun je zien dat de architect begin jaren 40 op de wipstoel zat tussen een klassieke insteek, met messing en marmer, en vernieuwende ideeën, met staal, beton en Tl-verlichting. Omdat de bouwvergunning pas na de oorlog werd verleend, zat er een behoorlijke tijdspanne tussen het creatieve en het uitvoerende deel van de realisatie. Men vroeg zich in 1947 af of het wel gepast was om zo’n enorm, sjiek object neer te zetten.” Als een van de eerste bouwprojecten in de platgebombardeerde binnenstad werd het gebouw een symbool voor de klassieke vorm van wederopbouw van Rotterdam: indrukwekkend qua oppervlakte, robuustheid en luxe.

Schatkist

Imposant blijft het, maar door de aanpassingen wordt Blaak 34 weer van deze tijd en bovendien futureproof. Vanaf dit najaar biedt huurder Tribes er al aantrekkelijke faciliteiten op bijna 2.500 m2. Werkplekken, maar dat niet alleen: met een stomerij, schoenmaker en andere voorzieningen wordt aan de huidige wensen voor comfort voldaan. Wanneer de totale oppervlakte van 9.500 m2 is opgeleverd kan elke Rotterdammer een keer binnenlopen, wat Eilander van ganser harte hoopt: “Dit was niet het meest toegankelijke gebouw van de stad. Vroeger kwam hier vooral de elite over de vloer, maar nu wordt de drempel lager. Het leek wel een schatkist waarvan we alleen het zware deksel omhoog moesten zien te krijgen: het gebouw gaf steeds meer schatten prijs. Zo troffen we de kluisruimte in authentieke staat aan; nu een geweldige plek voor bijvoorbeeld een wijnbar. Destijds hadden de kluizen met voorruimtes, waar de rijke heren werden ontvangen, al een eigen entree aan de Posthoornstraat. Begin jaren 90 werd deze ingesteld als vluchtweg. Door het wijzigen van de vluchtwegen kunnen de zware deuren met prachtige bronzen details weer als toegang dienen. Als je daar het gebouw publiek toegankelijk maakt, wordt het bepaald geen dertien in een dozijn. De sfeer is gewoon uniek.”

Blaak House Visual

Foto: Ossip van Duivenbode

Flexibel

Belangrijke uitgangspunten bij de renovatie waren een open en gebruiksvriendelijke indeling, de grandeur terugbrengen in alle gedeelde ruimten en een zo flexibel mogelijke vloer. Flexibiliteit is de eerste vereiste voor het multitenantgebouw. Eilander: “Het ontwerp was ooit volledig toegespitst op één huurder, de bank, met een duidelijk omkaderd programma van eisen waar lang over na was gedacht. Zo kwam er een kantine en nam een huismeester hier zijn intrek. Omdat we nu diverse huurders een scala aan mogelijkheden willen bieden, is flexibiliteit het toverwoord. De basis van dit object is goed en dat is wel eens anders in deze straat, waar panden vreemde hoeken hebben en ramen op onlogische plekken. Dit gebouw heeft niet alleen overmaat, we konden ook aan de slag met goede ontvangstruimtes, vergaderruimtes, een portaal en hoge plafonds. Het was dus een kwestie van flexibiliteit toevoegen en het comfort- en duurzaamheidsniveau verhogen.”

Het meest in het oog springt het atrium, dat vroeger eindigde op de eerste verdieping. Eronder zat het back-office verscholen, maar iedereen wil tegenwoordig graag ramen op zijn werkplek. Door het atrium door te trekken tot de begane grond kunnen alle huurders genieten van het daglicht, de grandeur en sfeer. Het atrium is geschikt voor evenementen: het interieur is zo ontworpen dat alles naar elkaar toe kan worden geschoven. De ruimte is bekleed met stoffen panelen, lichteffecten kunnen worden gedimd en het formaat van de bar kan worden aangepast. Eilander verheugt zich op de oplevering: “Dat we erin geslaagd zijn het atrium, een mooie maar heftige pijpenla van 300 m2 van 7 lagen hoog, op deze manier te transformeren is tekenend voor deze renovatie. Het is een metamorfose. Ik vind het niet meer dan terecht dat dit gebouw, waar de Rotterdamse aannemer en leveranciers nu zo betrokken aan werken omdat het echt iets toevoegt aan hun stad, straks een groot en divers publiek kan verwelkomen.”

Blaak House Visual

©V8 Architects: Blaak House


Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe