renault-amsterdam

Voormalige Renault-garage leeft weer

Sommige gebouwen hebben ‘het’. Ze voldoen aan alle voorwaarden om succesvol te zijn. Hoe haal je die kracht naar voren? Een casebeschrijving van de transformatie van de voormalige Renault-garage in Amsterdam.

Het was ooit de grootste en modernste vestiging van Renault buiten Frankrijk. Maar sinds het begin van deze eeuw zagen ondernemers er geen heil meer in. Totdat DVM een herontwikkelingstraject startte: de voormalige Renault-garage in Amsterdam floreert sinds de heropening in 2006 als nooit tevoren.

Het pand op de hoek van de Wibautstraat en het Prins Bernhardplein dankt zijn bestaan aan Renault. De Franse autofabrikant had met haar Renault Dauphine-model de top van de Nederlandse automarkt betreden. En het nieuwe hoofdkantoor dat in de periode 1957-1960 verrees, moest dit succes verder vergroten. Het gebouw was multifunctioneel: het bevatte een showroom, een reparatiewerkplaats, een magazijn en daarbuiten een benzinepomp. Nieuwe Renaultmodellen stonden geparkeerd op het dak, dat via een interne hellingbaan toegankelijk was. Ruim veertig jaar diende het als hoofdkantoor van Renault. Tot het bedrijf in 2000 verhuisde naar Schiphol-Rijk.

Herbestemming
Het pand was inmiddels sterk verouderd en lastig in de markt te brengen. Maar de nieuwe belegger DVM (een samenwerkingsverband van de Dijkhuis Groep en Cor van Zadelhoff) zag juist kansen. Daarvoor moest het wel geschikt worden gemaakt voor nieuwe activiteiten. Met toestemming van de gemeente Amsterdam begon het herbestemmingstraject. In 2006 werd het vernieuwde gebouw opgeleverd, afgestemd op de nieuwe huurders: onder meer het FD, BNR, Redevco en Funda.

Gebruikersgericht
Van buiten is er weinig aan het pand veranderd: het casco is hetzelfde gebleven. Maar binnenzijde heeft een nieuwe functie gekregen. Zo zit in de grote voormalige showroom op de begane grond nu het populaire café-restaurant en club Dauphine, in naam verwijzend naar de oorsprong. De garage heeft plaatsgemaakt voor moderne kantoren en ruimten voor fitness, fysiotherapie en media. Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio hadden een voorkeur voor de grote ruimten, om de interactie tussen de media te bevorderen. Het gebouw bood voldoende plek om naast een uitzendstudio ook een studio voor publiek in te richten. Alles op maat voor de gebruiker.

—————————

Gebouwd: 1957-1960
Gebouwtype: etagebouw
Aantal bouwlagen: 5
Gevel: metaal, glas
Oppervlak: 7.851 m²
Herbestemd: 2006


Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe