Remco Spek REM

‘Perfecte transformatie van een karakteristiek gebouw’

Van kapel naar kantoorgebouw, zonder de karakteristieke eigenschappen van het oude ‘kerkje’ aan te tasten. Remco Spek, directeur van Reclamebureau REM, is in die missie geslaagd bij het betrekken van het nieuwe onderkomen. ‘De transformatie van de oude kapel van het Sint Elisabeth Ziekenhuis aan de Middelstegracht in Leiden is een perfect project gebleken.’

Maar al te graag wilde Spek zijn reclamebureau vestigen in de kapel van het oude Sint Elisabeth Ziekenhuis in Leiden. Alleen was de kapel jarenlang niet te koop. Wel te huur. Maar dat zag hij niet zitten. ‘Onze oude kantoorvilla in Leiderdorp, met haar drie verdiepingen, was te groot. Dus waren we op zoek naar iets anders. Toen begin vorig jaar de kapel ineens wél te koop werd aangeboden, hebben we de kans direct gegrepen.’

Verbouwen, zonder te veranderen

Het oude gedeelte van het Sint Elisabeth Ziekenhuis is volgens Spek uitermate geschikt voor het reclamebureau. ‘De centrale ligging doet de klantrelaties goed. Het achttien meter hoge plafond zorgt voor veel licht en een heerlijk ruim en vrij gevoel. Om de hoge muren en het houten dak niet aan te tasten, zijn alle bedradingen en installaties aangelegd in de vloer. Deze vloer is tien centimeter opgehoogd. Een niet alledaagse klus. We beseffen dat we monumentaal vastgoed in handen hebben. Iets wat zo oud is, wil je zo min mogelijk veranderen.’

Niet alleen de hoogte van het plafond herinnert je eraan dat het kantoor in een kapel huishoudt. Ook het originele glas-in-lood doet je dat beseffen. ‘Het glas-in-lood hebben we ongemoeid gelaten. Daarnaast zie je op veel plekken de beelden en kruizen terug, die in de oude kapel aanwezig waren. Bovendien zijn de balustrade en het orgel behouden gebleven. Bij binnenkomst zorgt dat voor een overweldigende reactie’, aldus Spek. Naast de verhoogde vloer is de grootste verandering de trap. Deze is nieuw en staat midden in de ruimte. ‘Maar’, zo benadrukt Spek, ‘deze past volledig bij het geheel. Hoe? Doordat bijna het gehele trappenhuis van hout is, net als de rest van de inrichting.’

Zo werken de mensen bij REM in één gezamenlijke ruimte van twintig bij dertien meter aan houten bureaus van één meter twintig bij drie meter. Spek: ‘In die ruimte staat wel één scheidingsmuur. Van glas. Zo kun je rustig met de klant overleggen, zonder dat je de ruimtes kleiner maakt.’

Remco Spek REM.jpgss

Een overzicht van de gehele ruimte.

Betrokken van het begin tot het eind

Tijdens de verbouwing was Spek zo goed als altijd in de kapel aanwezig. ‘Samen met de architecten heb ik zelf de basis neergezet. Ik heb zelf contact gelegd met de aannemer en heb geprobeerd al tijdens de voorbereidingen op mogelijke problemen te anticiperen. Zo kon de verbouwing goed verlopen.’



Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!